Elf ideeën, geïnspireerd door 75 jaar vrijheid. Leerlingen van het Cambium College (4 vwo) presenteerden in de oude raadszaal aan de Markt in Zaltbommel hun plan om de vrijheidsgedachte zo goed mogelijk te verankeren. In groepjes verdedigden ze hun idee. Uiteenlopend van een escaperoom tot een filmavond.
In de raadzaal voltrok zich een avond met een levendige, pittige maar zuivere discussies binnen het democratisch kader. Want dat was toch voor de gedachte: binnen de Jeugdgemeenteraad naar elkaar luisteren, argumenten beoordelen en wegen, elkaar scherp houden, een open en eerlijke discussie; de ingrediënten voor een duurzame vrijheid.
Burgerschap in 4 vwo
Maanden van voorbereiding gingen vooraf. Leerlingen voerden overleg met de gemeente. Ze maakten een plan om het gedachtengoed van 75 jaar vrijheid door te geven aan jongeren van 13 t/m 18 jaar.
Een eerste pitch werd gegeven en daarna werden de voorstellen tot in detail uitgewerkt. Een overzicht van de kosten werd aan ieder voorstel toegevoegd. Hiervoor was overleg met leveranciers, vrijwilligers en betrokkenen noodzakelijk.
De klapper van het project is Jeugdgemeenteraad. Op deze avond nemen de leerlingen letterlijk plaats op de stoelen van de gemeenteraad. Het protocol van de gemeenteraad wordt ook deze avond gevolgd. “Meneer de voorzitter, wij willen graag weten ….” Alles ging uitermate professioneel en betrokken.
De leerlingen hebben op deze manier kunnen proeven aan de werking van onze democratie.
Artikel Brabants Dagblad
Brabants Dagblad – Den Bosch – 31-01-2020 | ||
Een escaperoom over vrijheid in een zeecontainer
Jeugd gemeenteraad Leerlingen van vwo-4 van het Cambium presenteerden hun plannen voor de viering 75 jaar vrijheid met verve. Liefst elf voorstellen werden gepitcht in de jeugdgemeenteraad. BERTJAN KERS Je hoeft niet de beste debater te zijn om je voorstel door de raad te krijgen. Die les leerden leerlingen van vwo-4 van het Cambium gisteravond tijdens de jeugdgemeenteraad van Zaltbommel. Die draaide om het thema ‘Vrijheid geef je door’. En er waren maar liefst elf voorstellen hoe je dat het best kan doen. Pitchen is nog niet een term die tot de gemeentepolitiek is doorgedrongen, maar daar kan deze aanstormende generatie nog wel eens verandering in brengen. Kort maar krachtig is het sleutelwoord en daar weet de Snapchatgeneratie wel raad mee. Een shortfilmproject? ,,Het moet toegankelijk zijn, maar niet te luchtig.” Een vrijheidsexperience? ,,Nodig chef-kok Pierre Wind uit, prikkel de zintuigen. En pak het eten van de deelnemers af. Dan krijgen ze honger, net als in de oorlog.” Stikzenuwachtig Drieduizend euro heeft de ‘echte’ gemeenteraad van Zaltbommel uitgetrokken voor het winnende project. Het gaat dus ergens over, en dat weten de jongeren. Van tevoren zijn ze stikzenuwachtig, maar eenmaal aan het woord wordt er niet gehakkeld. Niet voor niets oordeelde juryvoorzitter Gilco Grandia aan het eind van de avond: ,,Scherpe vraagstelling, beheerst en ontspannen. Hier kan menig gemeenteraadslid een puntje aan zuigen.” En als er dan lastige vragen komen, moeten er ook rake antwoorden komen. ,,Wat leer je kinderen als je hun eten afpakt?” ,,Dan krijgen ze honger.” Het winnende voorstel, een escaperoom over vrijheid, moest het niet hebben van de beste pitch. Rachel, Floris, Esmee, Boaz en Felix hadden hun plan volgens de jury wel het beste uitgewerkt. En de zeecontainer die ze bedachten kan vaker gebruikt worden dan tijdens de viering van 75 jaar vrijheid. Zo geef je vrijheid nog jaren door. |
||