De mentor is in de dagelijkse gang van zaken de belangrijkste begeleider van onze leerlingen. De mentor is ook het eerste aanspreekpunt voor de ouders. Wij nodigen ouders van harte uit om een goed contact met de mentor van hun kind te onderhouden. Beiden hebben hetzelfde doel: zorgen dat de leerling zich goed en veilig voelt. Dat is volgens ons heel belangrijk om te kunnen leren. De brugklasmentoren van de locatie Buys Ballot worden ondersteund door én of twee hulpmentoren. Dit zijn leerlingen uit klas 3 of 4 die de brugklasleerlingen bij allerlei praktische vragen kunnen helpen. De mentoren van locatie De Waard komen voor de zomervakantie alvast kennis maken. Voor een leerling die op een bepaald vlak op school meer aandacht nodig heeft, kan de mentor, in overleg met de ouders, het zorgteam inschakelen.

‘Gezelligheid, da’s belangrijk man’

Gezelligheid. Dat is voor brugklasser Job Hoevens erg belangrijk. Als het onder elkaar niet gezellig is op school, dan gaat de rest ook minder gemakkelijk. Leren doe je een stuk soepeler als je het op school naar de zin hebt en het serieuze schoolwerk kunt combineren met ontspanning en wat lol maken.

De dertienjarige Job uit Zaltbommel heeft het naar de zin op locatie De Waard. Natuurlijk, het ene vak vindt hij leuker dan het andere. Maar echt een hekel aan een bepaald uur heeft hij zeker niet. Bezig zijn met zijn handen, dat heeft wel de voorkeur. Vakken als Engels, Nederlands en Wiskunde horen erbij. Dat snapt hij best. Maar zodra Job zijn technische knobbel aan de gang kan zetten is het plezier toch net ietsje meer. Bouwen, constructies maken. Dat vindt hij leuk. En dan met name met hout.

Aandacht voor mooie, nauwkeurig gemaakte verbindingen en genieten van het eindresultaat. Fijne omgang met klasgenoten. Dat zijn zaken die voor Job zijn dagelijkse gang naar locatie De Waard aan de Oude Bosscheweg in Zaltbommel zo leuk maken. En ook het contact met de docenten. Wat dat betreft zijn Job en zijn ouders erg te spreken over het zogenoemde ‘mentorbezoek’. Want dat is vaste prik op locatie De Waard. Want wanneer je als brugklasser naar De Waard komt, dan krijg je de mentor vantevoren thuis op bezoek.

Vertrouwd maken
Job wist eerst niet zo goed wat hij daarvan moest verwachten. Wat is het voor iemand? Is ze aardig? En met wat voor doel komt ze eigenlijk? Vragen waar snel een antwoord op kwam toen mevrouw Ilze Boereboom eenmaal aan de thee zat in een smal straatje van de Zaltbommelse binnenstad. Want al heel snel was voor iedereen duidelijk dat de reden van dit bezoek was: Jop en ouders vertrouwd maken met school en de nieuwe mentor. In alle rust konden ze vragen stellen aan mevrouw Boereboom. Die had bovendien een weekje van tevoren een kaartje gestuurd met daarop een hartelijk welkomstwoordje.

“We hebben het bezoek van mevrouw Boereboom heel erg fijn gevonden”, zeggen zowel Jop als zijn moeder Colette. “We konden alles vragen en we kregen overal rustig antwoord op. Het heeft zeker voor Job een hoop uitgemaakt. Toen hij de eerste dag naar school ging, was het niet meer helemaal nieuw. Dat scheelde echt. Mevrouw Boereboom heeft ons werkelijk het gevoel bezorgd ‘dat het wel goed komt’. En dat gebeurt nu ook. Jop heeft het prima naar de zin op De Waard. Hij moet nog wel een ‘vijfje’ wegwerken. Maar met de nodige hulp en aandacht lukt dat wel. Het Cambium College moet zeker doorgaan met deze bezoekjes. Het maakt voor veel mensen – vooral de nieuwe brugklasser – een groot verschil. Maar ook ouders vinden het enorm fijn.”

Foto:
Jop met zijn moeder en hondje Koos.

“We hebben het bezoek van mevrouw Boereboom heel erg fijn gevonden”

Een steun in de rug voor brugklassers

Het is best een verantwoordelijk klusje, dat van hulpmentor. Vanaf school jaar 3 kun je op het Cambium College in die rol veel betekenen voor de nieuwe lichting brugklassers. Sanne Peters en Isis Kersbergen uit 3tl4 weten daar alles van. Dit schooljaar zijn ze een belangrijke steun in de rug voor veel brugklassers.

Ze kijken met een heel goed gevoel terug op het voorbije half jaar. Isis en Sanne hebben geen moment spijt gehad van hun keuze om zich aan te melden voor ‘hulpmentor’. Ze weten nog maar al te goed uit hun eigen start op het Cambium College dat er momenten zijn dat je als nieuwe brugklasser wel iemand kunt gebruiken die je de weg wijst.

“Want het is toch een grote verandering. Zo van de basisschool naar het Cambium. Van het ene op het andere moment zit je in een heel andere situatie. Van een bekende en vertrouwde omgeving en meester of juf, naar een steeds wisselend leslokaal met ook nog eens steeds andere docenten. Dat kan heel lastig zijn. Natuurlijk doet de school er alles aan om ongemak te voorkomen, maar soms zijn er van die dingetjes die wij kunnen doen. Waar we echt kunnen helpen en zorgen dat de brugklassers zich een stuk beter op hun gemak voelen. Bijvoorbeeld letterlijk de weg wijzen. Want het is best een ingewikkeld pand hier.”

Er zijn voor ze

En soms is gewoon een praatje al voldoende. De brugklassers het idee geven dat je er bent voor ze. Het schoolfeest voor de brugklassers om maar eens wat te noemen. Dat moet natuurlijk heel leuk zijn. Maar af en toe slaat de onzekerheid ook daarover een beetje toe. Vinden ze me wel leuk, en kan ik wel aansluiten bij een vriendengroepje op dat feest? En is er iemand waar ik terecht kan als ik wat moet weten. Nou natuurlijk, daar kunnen we ook helpen. Geruststellen, en we zijn er ook uiteraard.”

De hulpmentoren zijn op het komende Open Huis vertegenwoordigd. Aan wie het wil horen, vertellen ze hun verhaal. Aan leerlingen van de hoogste groepen uit het basisonderwijs, maar uiteraard ook aan hun ouders.

“Een belangrijke steun in de rug voor veel brugklassers”

Onze agenda

22 sep

Kennismakingsavond havo

  Buys Ballot
23 sep

Kennismaking met de mentor (10 minuten gesprekken)

 Hele dag   De Waard
23 sep - 24 sep

Twee dagen activiteiten 4 vwo

 Hele dag   Buys Ballot
Geen evenementen gevonden!