Vuile handen en stof


“Er is een gierend tekort aan technisch personeel” –
Leerlingen motiveren
,,De technische lessen draaien om zoveel meer dan vakvaardigheid. De leerlingen leren ook samenwerken en presenteren. We vragen ze om op een andere manier te denken, waardoor ze ook hun talenten leren kennen. Ze gaan met echte problemen aan de slag en we bezoeken bedrijven. Dat onderzoekend leren spreekt erg aan, en past in onze ambitie om leerlingen gemotiveerd te krijgen. Want daar moet je tegenwoordig als school echt wel meer moeite voor doen. We passen dit overigens ook op andere terreinen toe hoor, denk bijvoorbeeld aan onze kunst- en sportklassen, en aan biologie, scheikunde, of onze opleiding media, vormgeving en ict. Maar met techniek gaan we hier de wedstrijd winnen, daar ben ik van overtuigd.”
Meegaan met de tijd is daarbij van groot belang. ,,Juist in de techniek gaan de ontwikkelingen razendsnel. Van onze docenten verwachten we dat ze hun vakkennis op peil houden. Daar is tien procent van hun werktijd voor gereserveerd. Gelukkig hebben we hele goede contacten met het bedrijfsleven. Die helpen ons soms ook met materiaal. En wat zeker ook scheelt, is dat technisch onderwijs bij de politiek in de belangstelling staat. Het wordt gestimuleerd en dat betekent ook dat er extra geld beschikbaar is. Door binnen de regio noordoost-Brabant met andere scholen samen te werken, kunnen we van elkaar leren en er samen voor zorgen dat er een zo compleet mogelijk aanbod is. Kijk, wij zijn geen vakopleiding. Daarvoor bestaan het mbo en hbo. Maar we willen wel dat onze lessen daar goed op aansluiten.”
Hanneke Koster is tevreden met de plaats die Cambium nu inneemt. ,,Toen ik hier kwam, zag ik een goed functionerend technasium, maar dat was nog wel een eiland. Het is gelukt om het breder te trekken. Ik zag de schoonheid van het onderzoekend leren. Die manier van onderwijs gun je elk kind. En wat er de komende jaren ook gebeurt, techniek zal belangrijk blijven en ook altijd een verband houden met deze streek.”