Meer en meer is techniek een factor van belang binnen onderwijs en bedrijfsleven. Voldoende goed geschoolde technische vaklieden zijn binnen die ontwikkeling van essentieel belang. Cambium College biedt op alle niveaus – vmbo, havo en vwo – uitgebalanceerde technische opleidingen. Aan locatie de Waard: Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), Produceren, Installeren & Energie (PIE) en Media, Vormgeving & ICT. Locatie Buys Ballot biedt voor tl de opleiding Beta Challenge en voor havo, vwo het Technasium. Beta Challenge en Technasium bereiden voor op vervolgstudies mbo, hbo en universiteit. Kenmerk van deze studies is dat ze uitdagen, inspireren en uitnodigen tot samenwerken en creatief denken over maatschappelijke vraagstukken in relatie tot techniek.
Onderwijswethouder Adrie Bragt ziet veel kansen maar heeft ook zorgen
‘We hebben het allemaal in huis’
De Zaltbommelse onderwijswethouder Adrie Bragt heeft in zekere zin gemengde gevoelens over het hedendaagse onderwijs. Boeiend, maar ook zorgelijk. Boeiend omdat er veel gebeurt en kansen zich aandienen. Maar zorgelijk omdat alles erop wijst dat er de komende jaren een enorm tekort aan goed geschoolde technische vaklieden zal zijn. De komende tijd wil de wethouder vooral verbinden: politiek, bedrijfsleven en onderwijs moeten samen en in samenwerking het tij keren?
Aan het onderwijsaanbod in de Bommelerwaard ligt het niet. Prima scholen, gebouwen en mogelijkheden. Het is meer het imago van ‘de techniek’. Adrie Bragt: “Ooit had je het idee dat mensen die met hun handen werkten wat onderdeden voor het ‘kantoorvolk’. Nou, dat is een volstrekt achterhaalde opvatting. Maar misschien dat er nog een restje van dat idee een rol speelt. Techniek is van het grootste belang binnen het vmbo, maar ook binnen havo en vwo.”
“Daar doen we trouwens iets nog niet goed. Een vwo-leerling die van meet af aan weet dat hij of zij voor techniek kiest, moet zich eerst zes jaar door het vwo heen slepen. Pas dan komt de HTS of TU in beeld. Dat zou anders moeten. Wat dat betreft zijn ontwikkelingen als technasium binnen vwo en havo van het grootste belang. Het technasium sorteert al voor op een vervolgstudie in de techniek.”
Het idee staat nog in de kinderschoenen, maar wat Adrie Bragt betreft moet het zogenoemde bestuurlijk overleg (politiek, bedrijfsleven, scholen) de komende periode het verschil gaan maken. “Kijken of we die oceaanstomer van koers kunnen laten veranderen. Het zijn misschien grote woorden, maar het is ook groot. Het gebrek aan kwalitatief hoog geschoold personeel is werkelijk enorm. Beter nog vandaag dan morgen moeten we daaraan iets proberen te doen.”
“Ik spreek regelmatig grote bedrijven die de komende jaren van 20 procent van het ervaren en uitermate bekwaam personeel afscheid gaan nemen. Die gaan met pensioen. Ze kunnen daarvoor geen opvolgers vinden, niet eentje. En dat is een enorm probleem. Dat kunnen we zomaar niet oplossen, maar niks doen is geen optie. We moeten met elkaar in overleg om tot een oplossing te komen. En zeker, het onterechte oude imago van de techniek zal een rol spelen. Ouders willen hun kind toch het liefst naar havo of vwo. Maar ik zeg: kijk naar de toekomst en bied je kind perspectief. In de techniek liggen kansen volop. En die zullen alleen nog maar toenemen. We moeten met z’n allen opstaan voor dit idee. Dat gebeurt tot op heden te weinig.”
Kansen
De wethouder denkt in kansen. Van het bestuurlijk overleg dat de komende tijd vorm gaat krijgen, verwacht hij veel. Het is een club die in zekere zin de wind in de rug krijgt. Het Bommelerwaardse technisch onderwijs en bedrijfsleven krijgen binnenkort een groot bedrag aan subsidiegeld om de samenwerking en het onderwijs een stevige impuls te geven. Het precieze bedrag is nog niet bekend. Maar het gaat in ieder geval om ruim 1 miljoen euro, mogelijk meer.
“De grootte van dat bedrag geeft ook helder aan hoe enorm de uitdaging is waarvoor we staan. Een miljoenenbedrag krijg je natuurlijk niet zomaar. Als gemeente staan we daar overigens helemaal buiten. Het is rijksgeld, maar je weet wel dat het komt er dat we keuzes kunnen maken.” Vanuit het bestuurlijk overleg denkt Adrie Bragt met name aan concrete en tastbare acties. “Zoals jaarlijks bedrijfsbezoeken organiseren voor leerlingen. En dat begint al bij de basisschool. Daar moet je de jongeren al interesseren voor de techniek. Laten zien hoe boeiend techniek is en dat dat niets meer te maken heeft met ‘vuile handen’. Leerlingen in de basisschoolleeftijd moeten al heldere uitleg krijgen over het belang van techniek en een daaraan gekoppeld toekomstperspectief. Laten zien dat de techniek meer en meer een factor is in onze samenleving. Voor vmbo, maar ook voor havo en vwo.”
Neutraal
“Het is ook goed wanneer de politiek een keer roept dat leerlingen vooral moeten kiezen voor techniek. Wanneer scholen dat ventileren, zeggen mensen misschien: ‘die zijn alleen op zoek naar meer leerlingen’. Maar zo ligt het niet. Als gemeente nemen wij een neutrale positie in en zeggen we: kies voor goed onderwijs en kijk vooral naar de techniek. We hebben in ons gebied alles in huis om dat onderwijs te bieden en die mogelijkheden zullen alleen nog maar toenemen.”